Dones a l'Argentina

Dones argentines

La situació de les dones a l'Argentina ha canviat significativament després del retorn de la democràcia el 1983, i han assolit un nivell relativament alt d'igualtat. En l'informe global sobre la diferència de gènere preparat pel Fòrum econòmic mundial de 2009, les dones argentines van ocupar el lloc 24 entre 134 països estudiats en termes d'accés als recursos i oportunitats en relació amb els homes.[1] Gaudeixen d'uns nivells d'educació comparables, i una mica més alts que els seus homòlegs masculins. Són integrades en la vida cultural i intel·lectual de la nació,[2] encara que menys en l'economia nacional. La seva influència econòmica en relació amb els homes és més alta que en la majoria dels països d'Amèrica Llatina,[3] però, moltes dones argentines ocupen càrrecs importants en el món corporatiu argentí.;[4] Entre les més conegudes hi ha Cris Morena, propietària de la companyia de producció de televisió amb el mateix nom, María Amalia Lacroze de Fortafat, exdirectora i majoritària de Loma Negra, el principal fabricant de ciment de la nació, i Ernestina Herrera de Noble, directora del Grupo Clarín.

No obstant això, les dones argentines continuen enfrontant-se a nombrosos reptes sistèmics comuns als d'altres nacions. Entre les desigualitats més importants hi ha els problemes de violència domèstica, obstacles a la persecució de la violació, assetjament sexual freqüent i la persistent bretxa salarial.[5]

  1. «Mujeres siguen siendo discriminadas» (en castellà). La Nación. Arxivat de l'original el 2016-03-03 [Consulta: 9 gener 2021]. Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine.
  2. «La mujer y sus derechos» (en castellà). EID : Webcreatividad. Arxivat de l'original el 2017-07-10. [Consulta: 9 gener 2021].
  3. «iEco: Brecha salarial» (en castellà). Clarín.
  4. «Las mujeres que manejan los millones» (en castellà). Clarín.
  5. «Country Reports on Human Rights Practices for 2016» (en anglès).

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search